Tar Renáta és Majorfalvi Bálint blogja

blog_07_21-000.jpgblog_07_21-001.jpgA reggeli szendvicsek után egy kis városnézésre indultunk Abádszalókon, leellenőriztük a strand körüli részt, a Laki Kálmán utcán indultunk el. „Aki a virágot szereti…” az ültet! Említettük már korábban is, hogy a virágözön-effektus nem ritka jelenség itt városszerte, ezt most is csak megerősíteni tudjuk. Aki esetleg távolabb bérel szállást a strandtól, a parttól, biztos, hogy virágokkal szegélyezett úton (de minimum ápolt zöldövezeti részen) jut el a vízhez, ha épp csobbanni kíván egyet. Bekukkantottunk pár igen igényes, rendezett kert portáján, blog_07_21-002.jpgleellenőriztük, néhány érett almát az út menti gyümölcsöktől roskadozó fákról (itt még az útszéli árokban is gasztro-csodákra lelhet az ember). Egyszerűen jót tesz a léleknek egy ilyen frissítő séta! Itt-ott kakaskukorékolást hallani (későn kelő szárnyasok torkából), néhány nádtetős ház és pár elszánt házőrző kutya csaholása igazi falu-hangulatot varázsol a városka egyes utcáiba.

blog_07_21-003.jpgEbédünkre a program szerint a Lilaakác Kisvendéglőben került sor. Ha ettetek már romantikus környezetben, be fog ugrani az emlék, amint beléptek – mi a kerthelyiséget választottuk – a több, mint száz éves, falusi kocsmaépületből átalakított vendéglő sikerességét tükrözi, hogy érkezésünkkor egyetlen szabad asztaluk volt.blog_07_21-004.jpg A környezet a régi magyar filmek hangulatát idézi kockás abroszokkal s egy (az épülettel egyidős) lila akáccal. Mivel közel harminc fok volt, úgy gondoltuk, nem esszük magunkat rogyásig, ezért „csak” ketten kértünk egy egészben sült fűszeres-fokhagymás sertéscsülköt majonézes burgonyával és párolt káposztával. Szerényen hangzik, ugye? Desszertnek Reni gyümölcsrizst kért friss gyümölcsökkel és áfonyaöntettel, Bálint somlói galuskát. blog_07_21-005.jpgAhogy Párizsban röhögnivalóan amatőr turistának számít az, aki nem nézi meg Eiffel-tornyot – a Lilaakác Kisvendéglő ugyanilyen kihagyhatatlan turistaállomás kell, hogy legyen Abádszalók esetében. Fiatalok, tessék elhozni aput, anyut a nosztalgikus hangulat tutira befűzi őket!blog_07_21-006.jpg Kisgyermekes apukák, anyukák figyelem: közvetlenül a kerthelyiség mellett egy komplett játszótér is rendelkezésre áll csúszdával, homokozóval „elvan a gyerek, ha játszik”-jeligére! Bátortalan (és elszánt) vőlegények, ide tessék hozni a kiszemelt menyasszonyt és, ha nem is pont a csülökbe rejteni azt a bizonyos gyűrűt, de valamelyik másik ínyencség körítéseként tuti sikeretek lesz vele ilyen környezetben!

blog_07_21-007.jpgA csülök...


Délután megnéztük a Fürdővárosok Homokfoci Tornájának döntőjét, vagyis: foci élő egyenesben! Volt egy olyasmi reményünk, hogy az aktív sport láttán rólunk is olvad le néhány kiló fölösleg… A meccset végül a Nemzeti-Tiszafüred csapata nyerte. Mivel itt nem kell hosszú kilométereket futni a pályán, gyakran záporoztak a gólok, mindkét lelátó tele volt nézőkkel, megvolt a stadion-hangulat a „menj előre, Miért nem adod be? MICSINYÁLSZ?” –bekiabálásokkal.
blog_07_21-008.jpgblog_07_21-012a.jpg

blog_07_21-009.jpgVacsorázni Szabó Imre Pizza-büféjébe mentünk a strandon. Hogy a mai bejegyzésünknek ne a „nagy zabálás”, vagy az „addig ettek boldogan, míg meg nem haltak” – címet kelljen adni, kicsit könnyebbre vettük a figurát kaja-ügyben. Egyetlen nagy pizzát kértünk: fele Magyaros (szósz, bacon, szalámi, hagyma, paprika, sajt), másik fele Piedone (szósz, bacon, hagyma, bab, sajt). Bátran ajánljuk a helyet, minden büfé-igényt kielégít. GPS-es tanács: keressétek a „Pizza”-feliratot!

Egy esti sétát is beiktattunk a Szalók Hajó Klub kikötőjéhez. Gyönyörű látvány a Tisza-tó naplementekor, a vízen közlekedni is képes (parthoz kikötött) úszóházakban pedig édes lehet nyáron az élet… Találós kérdés: ki tudja, mi az a SÓLYA? Mert, hogy a „sólya használata díjköteles” és, hogy „mindenki saját felelősségére használhatja”, ezt megtudtuk a kihelyezett táblákról. Mi is lehet? Első hallásra valami fűszerre, vagy gyomnövényre tippeltünk... Az vesse ránk az első követ, aki már születése pillanatában, a hófehér babakelengyéjében tisztában volt vele, hogy a sólya: „hajók partra húzásához, leeresztéséhez, ill. építéséhez használt, enyhe lejtésű parton létesült csúsztatópálya” (légy áldott, ó Wikipédia!) Tanúi lehettünk egy csónak partra húzásának SÓLYA segítségével, vagyis megvolt a szemléltető oktatás is.
blog_07_21-010.jpg

blog_07_21-011.jpgAz utolsó program mára: mozi! Méghozzá szabadtéren! Bícsfíling-bejegyzésünkben már említettük, most azonban ki is próbálhattuk, milyen a csillagos ég alatt a töltés oldalán fekve élvezni a filmet! A felszerelés meglehetősen profi: a kép a hatalmas vásznon bluray-minőségű, tűéles (állítólag 3D-t is tud produkálni), mi ma estére – pusztán hagyománytiszteletből - megelégedtünk a szolídabb 2D-s élménnyel is... A filmkínálat – mint azt korábban megtudtuk: többnyire aktuális – jelenleg plázákban is játszott – produkciókból áll. (Vagyis nem ezer éve forgatott szovjet filmeket nyomnak kopott, német felirattal, monoton, palócos hangalámondással, ukrán forgalmazóktól, hanem mai „trendi” filmeket, kiváló minőségben!) Ma este nekünk a Q – Érzékek birodalma című francia dráma jutott (helyes, kis piros tizennyolcas karikával) A szakmai elemzést a kritikusokra bízzuk (fűzfák alatt – meglepően szúnyogmentes övezetben – egy nyári este szinte tökmindegy, mit néz az ember – pár szót mégis ejtünk a filmről). Szóval: elsőrandis szerelmespárok és kisgyermekes szülők nem baj, ha nem ezt a 103 percet választják elsősorban popcornos filmélményként. A produkcióban szereplő művészek nem kevésszer tolakodnak egymás aurájába különösebb jelmez (és egyéb kiegészítők) nélkül, magyarul: a testiség cudar nagy szerepet játszik a story alakulásában. Az alkotás megtalálta a maga közönségét, a keménymag részeként mi is végignéztük és erősen elgondolkoztunk, hogy színészekként mely részeknél kértünk volna dublőrt az alakításhoz. A program szerint pár nap múlva levetítendő James Bond-film nyílván egy másik közönségréteget vonz majd! A nap lezárásaként egyébként tökéletes a koromsötétben világító vászon látványa, a Tisza-tó felől érkező szellő – az ember megöleli, akit szeret s együtt csomagolják össze saját nézőterüket, hogy végül nyugovóra térjenek…

A NAP KÉPEI A GALÉRIÁBAN...

Címkék: Címkék

A bejegyzés trackback címe:

https://abadszaloklegjobb.blog.hu/api/trackback/id/tr105418147

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása