Tar Renáta és Majorfalvi Bálint blogja

A hajnali fél négyes felkelésnek megvan az a különös bája, hogy az emkep001.jpgber félúton a pályaudvar felé ébred fel és csak húsz perccel a vonat indulása után eszmél rá, hogy már el is hagyta Budapestet... Feleségem, Reni szerencsésebb helyzetben volt, ő a szülői házból, Balmazújvárosból vette célba egy-két órával később Abádszalókot, hogy találkozzunk a „legjobb állás”-project szervezőivel. Annak ellenére, hogy egyikünk sem aludt többet három óránál, elég fittek voltunk, lévén, hogy egy hatalmas kaland veheti kezdetét ezzel az utazással, a „mínusz egyedik” nappal. Mindketten színészek vagyunk, hozzászoktunk a válogatások, castingok hangulatához, ezúttal azonban egy kicsit másról van szó. Pár nap és eldől, ki kaphatja meg az állást... Hagyjuk is a dolog feszkós részét – gondoltuk – élvezzük ki ezt a napot, a Tisza-tavat és egyáltalán Abádszalókot! A hajnali kelést nem megrögzött mazochizmusból választottuk, a tizenegyre megbeszélt találkozó előtt fel akartuk térképezni egy kicsit a környéket. Reni több, mint tíz évvel ezelőtt már flangált ezeken az utcákon copfos tiniként, strandpapucsban pár családi üdülés alkalmával, számomra viszont teljesen ismeretlen volt a helyszín.

Abádszalók a Nagykunság északnyugati részén, a Tisza középső szakaszának bal partján fekszik, lakossága közel ötezer fő. 2005-ben kapott városi címet, fő turisztikai vonzerejét a Tisza-tónak köszönheti, erre épül az Abádszalóki Nyár programsorozat is számos rendezvénnyel, koncertekkel, sportrendezvényekkel, különféle versenyekkel. Ráadásul INGYEN látogathatja a programokat az a vendég, aki szállásán megfizette az idegenforgalmi adót! A várost a vert csipke egyik „hazájaként” is emlegetik, ezt a fanatikus folkloristáknak, illetve megrögzött csipke-rajongóknak ugye nem is kell részleteznünk... Praktikus kis város ez, mivel a központban szinte minden szolgáltatás elérhető a kozmetikustól kezdve a falatozón át a gyógyszertárig. Egy-két óra alatt megállapítottuk, hogy a város legutóbbi fejlesztései – melyekről később Kovács Mihály polgármester úr is beszámolt – valóban a város javára váltak. A rendezett és tiszta utcák okán joggal lehet büszke a városvezetés a közmunka programjára (azon települések közé tartozik Abádszalók, ahol ez különösen meg is látszik!), élmény a turista számára egy egyszerű séta is a szó szerint „felvirágoztatott” belvárosban. A Tisza-tó felé vettük az irányt, hogy tanúi lehessünk a strand „ébredezésének”. Reni emlékeiben még egy földút vezetett a strandig, mára egy gusztusosan kiépített virágos sétány vezet a bejárathoz közvetlenül a Füzes Camping mellett. A büfében a reggeli kávé mellé kiváló Morning Show- műsort kaptunk a hangszórókból a távolabbi fűnyírózaj mellé. Már áll a „díszlet”, de alig lézeng pár vendég – vagy most pihenik ki a tegnap éjjeli bulit, vagy már a ma estire készülnek – kellemes révedezős hangulat, a Nap még csak világít, nem éget, de érezhető, hogy pár órán belül perzselő hőség lesz, tucatszámra jönnek majd a napolajos, jégkrémes, matracos vendégek és beindul az élet!

Előtte azonban megejtjük a találkozót a pályázat kiíróival! Név szerint Kovács Mihály polgármester úrral, Kasza Gábor alpolgármester úrral, Pál Mariannal, a Tisza-tó Strand Nonprofit kft. ügyvezetőjével, valamint Szekrényes Istvánnal, az Abádszalóki Nyár rendezvénysorozat ötletgazdájával és szervezőjével. Rövid bemutatkozás után a kep03.pngváros – majd ismét a strand - felé vesszük az irányt a polgármester úr rögtönzött idegenvezetésével. Megtudtunk pár részletet a legutóbbi fejlesztésekről, a város történetének néhány jelentősebb eseményéről. A strand vendégserege azóta hatványozódott, fogy a lángos, a hamburger, egyre több gyermek rángatja anyu szoknyáját az újabb adag fagyiért, szóval kezd kialakulni az igazi „beach-feeling”! A vízibicikli és az óriáscsúszda ugye már alapfelszerelésnek számít egy magára valamit is adó strandon. A jet-ski és az úgynevezett „banán” már eggyel magasabb lépcsőfok megfejelve egy kis vízisível, vízi ejtőernyőzéssel, vízi dodgemmel, valamint egyéb extrém nyalánkságokkal! És mindez egy helyen! (mint egy pláza leharcolt reklámszövege...) de ezúttal tényleg így van! Praktikus, hogy nem kell kilométereket gyalogolni, ha az ember pár óra extrém sport után újabb adag adrenalinra éhes! A vízi hancúrozás helyszíne természetesen gondosan el van választva a fürdőzők területétől, az extrém őrületek nem veszélyeztetik a békésen pancsoló túristák testi épségét. Különlegesség, hogy Európában egyedül itt megengedett a benzinüzemű motoros vízi járművek használata édesvízi tavon! Mindezek mellett, ebben a szezonban az ÁNTSZ már kétszer is vett mintát a Tisza-tóból, Abádszalókon mindkét alkalommal a vízminőség kiváló minősítést kapott!

A part biztonsági állapotáról is hallhattunk pár szót. A töltés tetején húzódó kerítés – és a biztonsági szolgálat – hivatott éjszakai buli idején távolabb tartani a parttól a felfokozottabb állapotban lévő, a beach-hangulatot túladagoló egyéneket. Továbbá – a mi szemünkben plusz pontot jelent – hogy az értékmegőrző nem a strand büfé mögötti – a második sarok után jobbra, az Üveghegyen is túl, a terminátoros flipperrel szemben lévő pontján van, hanem közvetlenül a parton, a víz mellett. Nyugodtabban vetjük magunkat a habokba, ha tudjuk, hogy a mobilunk és a hazautazásra szánt pénzünk trezorja nem a kék törölközőnk (rajta aranyos, duci pingvinekkel), hanem egy komolyan vehető biztonságos szekrényke. Apróságnak tűnik, de szerintünk fontos elem egy strand felépítésében, hogy hová tehetjük az értékeinket, amiket nem feltétlen akarunk eláztatni, vagy még kevésbé jótékony célra felajánlani illetéktelen illetékesek számára. Persze „világbéke, peace&love”, de lássuk be, hogy az ördög sohasem alszik...

Található továbbá a parton egy színpad, ami frankó koncertek lebonyolítására alkalmas helyszín, valamint egy –mondanom sem kell, hogy szabadtéri – mozi. Ilyen eredeti, vadregényes körülmények között akár Bruce Willis művész úr életművének robbantgatósabb lenyomatait is szívesen újranéznénk, akárhányszor láttuk már! Maga a szabadtéri mozi-élmény mindent fölülír! Arról nem is beszélve, hogy a „minden robbantás után egy sör”- elv is könnyen érvényesülhet, mivel – roppant praktikusan – igencsak közel esik a bárpult a vetítés helyszínéhez. A mozi műsorát nézve – filmfalóként – állíthatjuk, hogy a komolyabb műfajok iránt érdeklődők épp úgy megtalálják a kedvükre valót, mint a kommerszebb élményre vágyók (Willis és... mondjuk a Tüskevár is lazán megférnek egy csárdában).

Egy-két óra „idegenvezetés”, beszélgetés után ismétkep04.png kettesben maradtunk, felvettük hát a „vízparton felhőtlenül nyaraló pár”-figurát és csatlakoztunk a napolajos, jégkrémes (lángosos, gofris, limonádés, UV-védelmes, fényképezgetős) „társasághoz”. Élveztük a motorcsónakok és jet-ski-k által kavart hullámokat, a vizet, az óriáscsúszdán szórakozó tinik eufórikus sikoltozását, egyszóval belemerültünk... Kora délutánra a Nap és a víz már megtették hatásukat, erőt vett rajtunk a „beach-kóma”, mikor az ember már jóllakott óvodásként, réveteg mosollyal bámulja az őt körülvevő sokaságot, hallgatja a papucsférjek állandó vitáit karakánabb feleségükkel: „Miért gyűröd úgy azt a pokrócot? Miért nem hoztál gofrit a lángoshoz? ÉS EGYÁLTALÁN: Miért csak egy fejed van???” Szóval, amikor mindez egy masszába keveredve kavarog az éterben –vegyülve a távolabbi jet-ski zúgásával, akkor érezheti igazán az ember, hogy VÉGRE IGAZÁN NYARAL!!! Már csak fokozza a nirvána-érzetet, ha az ember mindezt két dobozos sör (vagy egyéb folyékony öröm) társaságában teszi egy árnyas fa alatt. Mivel nem BMW-vel, hanem MÁV-val érkeztünk, ez is megengedett...

Négy óra körül – nem honvágytól hajtva, hanem, a MÁV csatlakozásait figyelembe véve – az sem elhanyagolható, hogy ezt a kis blogot valamikor el kell kezdeni... – elhagytuk a strandot, a várost. Naptól kipirosodva zötykölődtünk hazafelé abban a reményben, hogy még visszatérhetünk kipróbálni a „vadállatibb” sporteszközöket is, hajnalig tartó disco-tól kómásan horgászni, Bruce Willist (vagy egy másik kortárs kollégájának filmjét) nézni egy gyalogtúra, vagy tó átúszás után, részt venni egy halászléfőző versenyen, végre élőben látni egy szépségkirálynő választást! Szóval: tőlünk Abádszalók kap egy hatalmas LIKE-ot –kis híja, hogy (még) nem „bökés”-t...

A bejegyzés trackback címe:

https://abadszaloklegjobb.blog.hu/api/trackback/id/tr475405200

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása